Nieuws

27 maart 2022

Sewa: kinderen Shri Vishnu School bedenken actie voor Oekraïne


De oorlog in de Oekraine leeft onder veel kinderen. We praten erover in bijna alle klassen op alle scholen. Op de Shri Vishnu School in Den Haag wilden de kinderen graag echt iets doen voor Oekrainese kinderen. Zij bedachten de actie 'Voor en door kinderen' en hebben dit samen met het hele schoolteam in een paar dagen opgezet. Afgelopen week zijn zeventig kinderen verwelkomd met een pakket, gemaakt door onze leerlingen.

 

Sewa: voor en door kinderen

Groep 8 juf Marijke legt uit hoe deze actie tot stand is gekomen: "Kinderen maken zich echt zorgen en wilden wat doen. En dan het liefst voor kinderen van hun eigen leeftijd, dus basisschoolkinderen in de leeftijd van vier tot elf jaar. De leerlingenraad bedacht de actie 'Voor en door kinderen'." Iedere maand haalt de Shri Vishnu School geld op en dat gaat  in de Sewapot. "Eens per jaar als er een mooi groot bedrag in de dienstbaarheidspot zit, doen wij in samenspraak met de kinderen een donatie. De laatste keer was dat voor een project in Suriname", vertelt juf Marijke. "Toen de leerlingenraad een suggestie deed hebben we in samenspraak met de kinderen besloten eerder Sewa te doen. Kinderen zijn er echt mee bezig. Dan kwamen ze naar me toe en vertelden dat hun mama geld had gestort en tijdens de gesprekken was een leerling zo geraakt dat ze moest huilen om de situatie. Het is fijn dat de kinderen iets hebben kunnen doen, iets hebben kunnen betekenen voor leeftijdsgenoten. Echt kinderen voor en door kinderen."

 

 

Shri Vishnu School doneert zeventig welkomstpakketten

Intern begeleider juf Nathalie had al contact gezocht met een organisatie die moeders en kinderen plaatst als zij in Nederland aankomen: "Het gaat om kinderen die helemaal niks hebben als ze hier komen. De organisatie gaf aan dat toiletartikelen, medicijnen, ondergoed en sokken echt missen. Er zijn in totaal zeventig pakketten gemaakt: een welkomstpakket met de eerste basis spulletjes. Een handdoek, tandenborstel, douchegel... daar moet je aan denken. Ook paracetamol en pleisters hebben we in de pakketten gedaan." De kinderen hebben geholpen met het inpakken en inladen in de auto. Er zijn pakketten voor jongens en meisjes gemaakt en ingedeeld op leeftijd dan wel kledingmaat. "Ik heb de welkomstpakketten naar de organisatie gebracht en die hebben ervoor gezorgd dat vluchtelingen die hier geplaatst worden bij aankomst een heel nuttig welkomstcadeau hebben gekregen."

 

 

Het is mooi om te zien dat onze leerlingen zo betrokken zijn en dit met juf Marijke en juf Nathalie en de rest van het team hebben bedacht en opgezet. Wij danken uiteraard bij deze alle ouders die wekelijks geld meegeven voor de Sewapot. Ook zijn wij het gehele team van de Shri Vishnu School erkentelijk dat zij zich zo inzetten voor de leerlingen en zo flexibel zijn geweest om naast het drukke onderwijsprogramma ook de kinderen in deze actie hebben ondersteund. En tot slot een applaus voor onze leerlingen die zo betrokken en begaan zijn met kinderen over de hele wereld. Wij zijn trots op de Shri Vishnu School leerlingen.