Nieuws

15 februari 2016

Yogalessen op de Shri Krishna School

 “Elke twee weken een sessie van 45 minuten”, zegt directeur Shaam Jibodh van de Shri Krishna School in Utrecht. Hij heeft het over yogalessen, iets dat sinds september vorig jaar in het lesrooster is opgenomen voor alle leerlingen. “De kinderen en hun ouders zijn laaiend enthousiast.”

Door Stuart Kensenhuis


Yogalessen  op de Shri Krishna School
De yogalessen op de Shri Krishna School worden verzorgd door een lerares uit India. Dat is in die zin toevallig want yoga is onstaan vanuit een hindoeïstische filosofie in dat land die leert om de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. “Dat is ook ons doel”, zegt Jibodh, “maar voor de kinderen doen we dit op een speelse manier. Hiermee willen we ook een basis leggen voor later. Dan weten ze wat het is als ze er eventueel verder mee willen.”  

Maar welke vorm van yoga krijgen de leerlingen voorgeschoteld? “Hatha”, zegt Jibodh. In de boeken is dit bekend als een basale vorm, een samenvoeging van adem, beweging, ontspanning en concentratie. Jibodh: “Na de start van de pilot vragen de kinderen regelmatig naar de volgende les. Daarom hebben we besloten om nu elke ochtend 5 minuten te mediteren.”

Maar zorgt yoga ook voor betere leerprestaties? Kan je kinderen met zenuwen voor een proefwerk,  citotoets of voordracht er mee helpen? Kinderarts Judith Deckers-Kocken heeft in 2008 voor het Flevoziekenhuis in Almere, onderzoek afgerond naar de effecten van yoga op buikpijn. Dit is iets waar sommige kinderen zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak last van hebben. In een dagboek moesten  de kinderen hun klachten bijhouden. En wat blijkt; de buikpijn die sommigen al jaren hadden bleek af te nemen door de oefeningen. Dat een yogales een prima rustpunt kan zijn, een moment waarop een  kind zaken van zich af kan laten glijden, is dan geen boude conclusie. En als daardoor het persoonlijk evenwicht en het zelfvertrouwen van een kind groeit, kan dit de leerprestatie alleen maar ten goede komen. “Wij willen graag zien dat het zijn vruchten afwerpt”, zegt Jibodh. Ik haal hieruit dat de evaluatie volgt.