Nieuws

30 maart 2022

“Ik ben even verlost van mijn broertje thuis”

 

 

Het is zaterdag, een dag na de Holi-viering. Tijd voor de Zaterdagschool, een initiatief van de directie, ouders en de leerlingen van de Shri Vishnu School in Den Haag, om kinderen te helpen die met sommige vakken nog niet zo goed zijn, of als gevolg van de coronapandemie achterstanden hebben opgelopen.


Bijna vijftig kinderen van groep vijf tot en met acht hebben de kleurenpoeder van de dag ervoor van zich afgeschrobd en zijn toch naar de Zaterdagschool gekomen. “Dat zegt iets over hun motivatie”, vindt directeur Vidjai Jhinkoe, die samen met juf Shirley Baran op deze dag les geeft. Over hun  eigen motivatie om hun vrije zaterdag op te offeren hoeft geen enkele twijfel te bestaan. Het helpen van de kinderen doen ze namelijk vanuit de betrokkenheid bij de school. Dat geldt ook voor alle andere leraren die op andere zaterdagen lesgeven. De kinderen betalen overigens niets voor de extra lessen. Bovendien krijgen ze tijdens de pauze altijd iets lekkers.

Is bijwerken van kennis voor veel leerlingen een goede reden om mee te doen aan de Zaterdagschool, een enkeling heeft nog een andere motivatie. “Ik ben dan even verlost van mijn broertje thuis. Hij is erg vervelend”, verklapt het meisje Simran lachend. Begrijpend lezen is standaard een onderdeel waarin de leerlingen bijles krijgen op de Zaterdagschool. “We vinden het belangrijk omdat het de basis is voor het voldoende beheersen van veel andere vakken”, zegt directeur Jhinkoe.  Rekenvaardigheid is ook een onderdeel dat standaard tijdens de Zaterdagschool wordt aangeboden. Overigens krijgen kinderen met achterstanden ook gedurende de reguliere schoolweek extra ondersteuning. De theorie erachter is dat je kinderen bewust moet maken welke mogelijkheden ze hebben en hoe ver ze kunnen reiken. Dat gaat niet gebeuren als ze achterstanden hebben.

De kleine Jaylisha ziet wat voordelen van de Zaterdagschool. “Het neemt niet heel de dag in beslag. Je krijgt in de ochtend les en in de middag ben je vrij om leuke dingen voor jezelf te doen.” Overigens wil ze later dokter worden. Juf Shirley Baran vindt dat er welwillende en leergierige kinderen op de Zaterdagschool zitten. Dat sluit aan bij de passie die ze heeft voor het lesgeven. “Ik wil graag het maximale uit de kinderen halen zodat ze later hun doelen in het leven kunnen halen. Ik vind het heel knap dat ze zonder morren elke zaterdag hier naar toe komen om extra lessen te nemen.”

 

Wat vorig jaar begon als een manier om de achterstanden door de coronapandemie weg te werken bevalt blijkbaar zo goed dat directeur Jhinkoe er over denkt om de Zaterdagschool ook volgend jaar aan te bieden. “Eigenlijk vind ik dat elke school deze mogelijkheid zou moeten aanbieden maar ik begrijp de haken en ogen. Ik ben blij dat wij dit voorlopig wel kunnen doen.”