Nieuws

01 maart 2024

Het belang van kinderen complimenteren

Complimenten zijn als voedsel voor de ziel. Ze voeden het zelfvertrouwen, stimuleren groei en inspireren kinderen om hun best te doen. Ouders en opvoeders hebben een essentiële rol in het aanmoedigen van onze kinderen en het opbouwen van een gezond gevoel van eigenwaarde. Vandaag op complimentendag leggen we de nadruk op de kracht van positieve bekrachtiging en advies geven over hoe we onze (basisschool)kinderen kunnen voorzien van complimenten die hen stimuleren, enthousiasmeren en inspireren. Hieronder wat praktische tips.

Het belang van kinderen complimenteren
1. Wees Specifiek:
Wanneer je een compliment geeft, wees dan specifiek over wat je waardeert. In plaats van te zeggen "Goed gedaan!", kun je bijvoorbeeld zeggen: "Ik vind het geweldig hoe je je speelgoed hebt opgeruimd zonder dat ik het je hoefde te vragen. Dat laat zien dat je heel zelfstandig bent!"

 

2. Focus op Inspanning, Niet Alleen op Resultaten:
Het is belangrijk om de nadruk te leggen op de inspanningen van je kind, niet alleen op de resultaten. Dit moedigt een groeimindset aan en laat zien dat het proces net zo belangrijk is als het eindresultaat. Zeg bijvoorbeeld: "Ik zie hoe hard je hebt gewerkt aan die tekening. Je hebt echt je best gedaan en dat is wat telt."

 

3. Wees Oprecht:
Kinderen zijn slim en kunnen oprechtheid voelen. Geef alleen complimenten als je ze echt meent. Oprechte complimenten dragen veel meer gewicht en hebben een blijvend effect op het zelfvertrouwen van je kind.

 

4. Moedig Zelfexpressie Aan:
Geef complimenten die de zelfexpressie van je kind aanmoedigen. Dit kan hun creativiteit stimuleren en hun zelfvertrouwen vergroten. Bijvoorbeeld: "Je hebt een heel originele manier gevonden om je verhaal te vertellen. Ik hou van hoe kleurrijk je woordkeuze is!"

 

5. Leer van Fouten:
Moedig je kinderen aan om risico's te nemen en nieuwe dingen te proberen door hen te prijzen voor hun moed, zelfs als ze falen. Complimenteer hun doorzettingsvermogen en moed om te proberen, ongeacht het resultaat. Bijvoorbeeld: "Ik ben trots op je dat je hebt geprobeerd die nieuwe truc op je skateboard uit te voeren. Het is oké dat het de eerste keer niet lukte. Blijf oefenen en je zult het uiteindelijk onder de knie krijgen!"

 

6. Luister Actief:
Luister actief naar je kinderen en complimenteer hen voor hun gedachten, gevoelens en ideeën. Dit moedigt open communicatie aan en laat zien dat hun stem belangrijk is. Bijvoorbeeld: "Ik vind het geweldig dat je de tijd nam om je gevoelens met me te delen. Dat laat zien dat je heel volwassen bent."

Door deze tips toe te passen, kunnen ouders een positieve omgeving creëren waarin kinderen gedijen. Complimenten zijn niet alleen woorden; ze zijn een krachtig instrument om zelfvertrouwen, zelfrespect en enthousiasme bij kinderen van 0-12 jaar te cultiveren. Laten we op Complimentendag voor Ouders ons bewust worden van de impact die onze woorden hebben en deze gebruiken om onze kinderen te inspireren en te motiveren op hun reis naar zelfontdekking en groei.