We bestaan 30 jaar!

06 juni 2018

Oud-leerling Vandena Soekhoe: 'Mijn zoontje zal zichzelf en onze gebruiken herkennen in de klas en op school'

Vandena Soekhoe (33) is écht dertig jaar geleden op haar eerste schooldag op de Shri Vishnu School begonnen. Zij zat ook bij juf Sawita in groep 1. Er was één kleuterklas van groep 1 en 2, waardoor zij samen met haar broer van dezelfde juf les kreeg. Ze heeft fijne herinneringen aan de school. Haar kinderen zal ze ook naar dezelfde school brengen. Ze heeft Nederlands Recht gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en is manager op het ministerie van Veiligheid & Justitie geworden.

Was de middelbare school wennen voor jou?

“Het Segbroek College was een zeer gemengde middelbare school met alle culturen, inclusief de Nederlandse, dus dat was anders. Er werden andere gesprekken gevoerd. Maar ik ben op de Shri Vishnu School goed voorbereid op de middelbare school, heb daar goed onderwijs genoten en was weerbaar. Ik ben altijd veel meer met Hindoestanen omgegaan, ook buiten de Shri Vishnu School, zoals bij mijn ouders in de straat. Ik kon op het VWO heel goed meekomen.”

 

Jouw oudste kind heb je ook ingeschreven op de Shri Vishnu School, waarom?

“Ik heb goede ervaringen op de school. Het onderwijs is goed. Ik heb daar een leuke tijd gehad. Ik heb voor de inschrijving van mijn kind de inspectierapporten gelezen en zag dat de school er goed uitkwam, dus wat mij betreft een prima school om mijn kind in te schrijven. Ook het Dharma-onderwijs is een reden voor de inschrijving. Ook al geven wij thuis al het een en ander mee aan onze eigen cultuur en geloof, op school leer je toch nog net weer wat extra’s. Zo heb ik de Hanuman Chalisa (lofzang en gebed voor de Hindoegodheid Hanuman) op de Shri Vishnu School geleerd. Dat is toch leuk! Dat gun ik mijn kinderen ook. Tot hun tiende levensjaar is de vorming heel belangrijk en het is toch fijn om ze onze cultuur, tradities en geloof mee te geven. Op deze manier kunnen de kinderen hun eigen identiteit vormen en behouden. Mijn zoontje zal zichzelf en onze gebruiken herkennen in de klas en op school.”

 

Heb je nog veel contact met oud-leerlingen of leerkrachten gehouden?

“Met oud-leerlingen wel, onder wie die naar het Segbroek gingen. Of de familieleden en kennissen die ook naar de Hindoebasisschool kwamen, maar met leerkrachten minder. Natuurlijk zal ik als mijn zoontje begint misschien wel weer wat leerkrachten zien.”

 

Hebben jouw ouders ooit getwijfeld om jullie naar een andere school te brengen?

“Nee, er waren twee mannen bij ons thuis geweest, later bleek meneer Ramnath en pandit Ramdhani, om met mijn ouders te praten om mijn broer en mij op deze school in te schrijven en dat hebben ze gedaan. Verder is er na een paar jaar een splitsing geweest van een aantal ouders en leerkrachten die de andere Haagse Hindoebasisschool hebben opgericht, de VAHON-school, en die ouders probeerden mijn ouders ook te overtuigen en mee te slepen, maar dat hebben mijn ouders geweigerd. Ze wilden ons niet weer op een nieuwe school die zich nog moest bewijzen inschrijven. Dus bleven we op de Shri Vishnu School en dat was voor mijn broer en mij prima. We hebben op de Shri Vishnu School een hele fijne, leerzame en goede tijd gehad die we niet hadden willen missen.”